Hur ofta ska man byta fönster?

Hur är det egentligen med fönster? Behöver de bytas och hur ofta? Man säger ibland att ett väl underhållet fönster håller en livstid men det är inte hela sanningen. Äldre fönster kan vara riktiga energitjuvar och läcka ut den värdefulla värmen på vintern. Så när är det då dags att byta?

Hur ofta ska man byta fönster?

Tecken på att du behöver byta fönster

Hur ofta ska man byta fönster? Det enkla svaret är: så ofta du behöver. Du märker att fönstren behöver bytas när du känner att uppvärmningskostnaderna skenar medan du går runt och fryser. Ditt hus läcker värme helt enkelt. Då kan du behöva byta dina fönster till en mer energisparande variant.

Ibland behöver man inte byta hela fönstret. Är fönstret väl underhållet i övrigt kan det räcka med att byta själva glaset. Fördelen med detta kan vara att det kostar mindre att byta bara glaset än vad det kostar att byta glas och ram. Så dels sparar du pengar på själva renoveringen plus att dina uppvärmningskostnader minskar.

Finns det andra anledningar att byta fönster?

Vi har nu gått igenom när man behöver byta sina fönster men ibland kan man ha helt andra anledningar att vilja byta fönster. Kanske har den förra ägaren satt in fönster som du inte alls är nöjd med eller så vill man ha en annan stil. Kanske vill du ha fina allmogefönster eller en modernare variant med aluminiumram. Idag är fönstret en del av inredningen och visar vilken stil du har.

Ekonomiskt eller smaksak?

Oavsett vad du har för anledning att byta fönster – om det är för att hålla nere energikostnaden eller för att du vill byta stil så är det viktigt att se över sina fönster då och då. Sköter man om sina fönster håller de länge men utvecklingen går ständigt framåt och nyare och bättre fönster kommer hela tiden. Det finns mycket pengar att spara om man kan hålla nere energikostnaden.